DİĞERRobot Süpürge Seçimi

Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tarih: 12 Ekim 2021

Robot Süpürgeler ne kadar revaçta olsa da hiç ilgi alanıma girmiyordu. Taaa ki Anneler Günü’nde anneme bir robot süpürge alsam mı? Diye düşünene kadar. O mu? Bu mu? Derken Robot Süpürge olayının sandığımdan büyük bir dünyası olduğunu ve kesinlikle her ihtiyaca göre farklı özelliklerde modeller yapıldığını, size en uygun modeli ince eleyip, sık dokuyarak seçmeniz gerektiğini görünce bu konuda bir blog yazısı hazırlamaya karar verdim.

Robot Süpürgelerin kendi kendine çöpünü boşaltanından, yer de silenine, yüksek engelleri aşanından alçak yerlere dahi takılanından, incesinden, kalınından, sessizinden, gürültülüsüne, sizin belirlediğiniz haritaya göre temizlik yapanından, kendi kafasına göre çalışanından, evde yokken yönetebileceğinizden dibinizde dahi yönetemeyeceğinizden, merdivenden düşeninden, düşmeyenine vs. Öyle çok model varmış ki hangisini alacağınızı bilemiyorsunuz. Bu yüzden daha önce bu yoldan geçmiş insanların fikirleri size gerçekten yol gösterici oluyor. Bende bu bağlamda bir yazı yazayım insanlar faydalansın dedim.

Şimdi gelelim süpürge seçmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğine;

1- Mobilyalarınızın altındaki boşluğun ölçüsü.

Elbetteki evdeki her mobilyanın altına girip temizlik yspamayacaktır. Her mobilya buna elverişli olamaz. Özellikle baza altları gibi alanlar, temizliğe en ihtiyacı olan yerler olsa da oralara girebilecek bir cihaz yok ama evdeki diğer mobilyaların altını ölçerek size kaç cm derinliğe sahip bir süpürge gerektiğine karar vermelisiniz. Ha derseniz ki;” Günlük temizlikte hiç önemli değil her yere girip çıkması, ben gerektikçe mobilyaları çeker altını temizlerim.” Dilediğiniz modeli seçebilirsiniz. İtiraf etmeliyim ki insanı en çok bu kısım yoruyor. Annemin koltuklarının altındaki boşluk 7.5 cm. Ben almışken her yere girip çıkabilen incelikte bir model olsun istediğim için model seçiminde önceliğim bu oldu.En ince modeli Tefal üretmiş 6 cm. Diğerleri 7 cm ile 12 cm arasında. Ayrıca üstünde yuvarlak bir çıkıntının olduğu modelleri mobilya altlarına girişe izin vermediği için önermiyorlar.

Üstünde çıkıntı olan bir model

2- Toz Haznesi

Aralarında seçim yapmak için karşılaştırmaya aldığımda fark ettim ki toz hazneleri de modelden modele değişiyor. İkide bir toz haznesi boşaltmak istemezseniz toz haznesi en geniş olanı tercih etmelisiniz. Ben uğraşamam tozla mozla diyorsanız temizlik sırasında kendi toz haznesini boşaltıp tekrar göreve dönen türü de var bu süpürgelerin. Tabiki ona göre de fiyatı.. Genel olarak tüm süpürgelerin toz haznesi en az 3 litre ile 6 litre arasında değişiyor.

Roidmi Eve Plus Vacuum Çöp İstasyonlu Mop Akıllı Robot Süpürge

Roidmi’nin bu modeli hem yerleri silme hem de kendi haznesini çöp istasyonuna boşaltıp geri görevine dönebilme özelliğine sahip ve şu an en düşük 5.409.00 ₺’ye Çiçek Sepeti’ nde satılıyor.

3- Çalışma Süresi

Şarja ihtiyaç duymadan ne kadar uzun çalışırsa o kadar iyi. “Amaaannn önemli değil şarjı bitmiş olursa ben öbür süpürgeyle temizliğe devam ederim demeyin.” Hastalığı, vakitsizliği, ani gelen misafiri vs. Düşünmeli ve şarjı en uzun süre dayanan modeli seçmelisiniz.60 dakika ile 180 dakika arası değişiyor benim baktığım süpürgeler. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential 2 in 1 Robot Süpürge ve Paspas 180 dakikalık çalışma süresiyle en alınası süpürgeydi benim için eğer ki 8 cm olmasaydı derinliği.

4- Şarj edilme süresi

Akıllı robot süpürge alıyorsak hayatımızı kolaylaştırsın diye değil mi? Saatlerce şarda kalmaya ihtiyaç duyan bir süpürgeyi kimse tavsiye etmiyor. Genel olarak modeller 3 saat ile 6 saat arasında değişen şarj olma özelliklerine sahipler.Şarj konusunda da ayrıca size kolaylık sağlayan modeller var. Şarja ihtiyaç duyduğunda kendi kendine şarj yuvasına giren ürünler de mevcut. Hangi modeli beğendiyseniz tüm özelliklerini incelemeli, müşteri değerlendirmelerini okumalısınız.

https://www.hepsiburada.com/roborock-s5-max-vacuum-cleaner-beyaz-akilli-robot-supurge-ve-paspas-pm-HB00000VNULO linkini bıraktığım süpürge hem paspas hemde 1 saat şarj olabilme özelliğine sahip ürünlerden biri.

ILife V8S Elektrikli Akıllı Ev Süpürgesi kendi kendine şarj yuvasına giden süpürgelerden biri. En uygun fiyata 1.699.11 ₺’ye hepsiburada.com’ da satılıyor.

5- Engel aşma kapasitesi

Bu süpürgeye niye bu kadar para ödüyoruz? İkide bir yerimizden kalkmamıza gerek kalmadan hatta biz dışarıdayken bile komut verdiğimizde sağa, sola, halı püsküllerine takılmadan işini bitirsin, bize adına yakışan rahatlığı sunsun diye değil mi? Bu da engelleri aşabilme yetisinin gücüne bağlı. Benim araştırdığım süpürgeler 10 mm ile 20 mm arasında engel aşma kapasitesine sahip. Süpürgenin derinliği ne kadar yüksekse engel aşma gücü de o kadar yüksek oluyor. Evimizi gezmeli, halılarınızın, kapı eşiklerinizin yüksekliğini ölçmeli ona göre tercih yapmalısınız. Müşteri değerlendirmelerinde en çok yakınılan konu bu olmuş. Engelleri aşamayıp olduğu yerde debelenip şarjını bitiren süpürgeler..

Hepsi Burada’da 1.829.00 ₺ fiyata satılan Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential 2 in 1 Robot Süpürge ve Paspas araştırdığım süpürgeler içinde 18 mm ile en iyi engel aşıcı süpürgelerden biri.

6- Ses Seviyesi

Süpürgenizin çalışırken çıkardığı sesi de önemsemelisiniz. Çünkü bu süpürge en az 1 saat ortada dolanacak. Siz evde yokken sorun olmayabilir ama evdeyken, uyumak, kitap okumak, film izlemek gibi şeyler yaparken sesin yüksekliği sizi rahatsız edecektir. Öncelikli olarak Ses Seviyesi nedir? Desibel cinsinden ölçümü nasıl ifade edilir ve bizi hangi düzey rahatsız eder? Buna bir değinmek istiyorum;

ÇOK HAFİF SES: 0 dB (İşitme eşiği)

10 dB (Fısıltı, yaprak hışırtısı)

HAFİF SES : 20 dB (Sessiz konuşma)

30 dB (Konferans salonu sessizliği)

ORTA SES : 40 dB (Alçak sesli radyo-Orta seviyede konuşma) 50 dB (Gürültülü ev)

YÜKSEK SES: 60 dB (Orta gürültülü sanayi)

70 dB (Gürültülü sokak)

ÇOK YÜK.SES: 80 dB (Tiz düdük sesi)

90 dB (Gürültülü sanayi)

SAĞIRLIK SEVİYESİ: 100 dB (Ağır sanayi)

110 dB (Gök gürültüsü)

ACI SEVİYESİ : 120 dB (Jet motoru, top sesi)

Akıllı Robot Süpürgeler 45 ile 72 dB arası değişen ses düzeylerine sahip. Satın almadan önce bakmanız gereken bir özellik olduğunu paylaştığım tablodan da anlamışsınızdır. Ki buna tüm elektronik aletler için dikkat etmemizde fayda var.

7-Paspaslama Özelliği (MOP)

Bu özellik olmazsa olmazımız değil elbette ama bu süpürgelerin aynı zamanda paspas yapabileninin de olduğunu belirtmek istedim. Halıları da silmesin diye uygulamasından bölge belirleyip silme işlemi yaptırsanız bile bütün ürünlerde paspas kısmı ıslak kslacağından, halı üzerinden geçerken bu özelliğini kapatsa bile ister istemez halı yüzeyini de ıslatacak, belki kirletecektir. Bu özelliği tüm halıları kaldırarak kullanabilirsiniz.

8- Kullanım Alanı

Süpürgelerin kimi hem halı hemde sert zeminde kullanılabilirken kimisi sadece sert zeminde kullanılabiliyor. Hepsi nasılsa halı da temizliyordur diye düşünüp aldıktan sonra pişmanlık yaşamayın.

9-Düşme Sensörü, Navigasyon, uzaktan kumanda vs.

Özellikle merdivenli bir evde yaşıyorsanız, en önce cihazın düşme sensörü var mı, yok mu? Buna bakmalısınız. Bazı cihazlarda yok. “Bu kadar para ödüyoruz, nasılsa vardır.” Diye düşünüp hayal kırıklığı yaşamayın.İlk başta da dediğim gibi neye ihtiyacınız varsa onu seçin. İdare ederim diye düşünmeyin. Telefonunuzla eşleşip istediğiniz gibi yönetebileceğiniz gibi, kendi kendine harita çıkarıp ona göre çalışan, düğmesine basıp ortaya bıraktığınız kendi kendine temizlik yapan ama aynı yerden defalarca geçip şarj harcayan, uzaktan kumandalı vs. çeşit çeşit ürün var. Hepsini incelemenizde fayda var.

10-Çekim Gücü

Ardından tekrar temizlik yapmak istemiyorsanız süpürgenin çekim gücünü de önemsemelisiniz.

11-Teknik Servis ve Garanti Süresi

Ürünü alırken hiç bozulmayacağını, hiçbir parçasının kırılmayacağını düşünmek yanlış olur. Bugüne kadar kullanıp sorun yaşadığınız ürünlerdeki tecrübeleriniz bunun için de geçerli olacaktır. Size en uzun süre yedek parça ve tamir garantisi veren ürünü seçmek işinizi kolaylaştırır. Özellikle ürünü tek başınıza servise götüremeyecek durumdaysanız, ürünü evden alıp, eve bırakan bir firmadan alışveriş yapmalısınız.

Gelelim araştırmalarım sonucunda hangi süpürgeler arasında karşılaştırma yaptığıma;

Daha önce de bahsettiğim gibi ürünü annem için almayı düşündüm. İlk önce;”koltukların altına girebilen incelikte mi yoksa giremeyen bir süpürge mi alsam?Diye çok düşündüm. İşin içinden çıkamadım ve süpriz yapacaktım ama ürün değiştirmekle uğraşmamak için anneme hangisini tercih edeceğini sordum. Koltukların altını da süpürebilen bir ürünü tercih edeceğini söyledi. Böylelikle 7 cm üzeri tüm süpürgeleri elemiş oldum. Geriye aşağıda paylaştığım üç süpürge kaldı.

1-Liectroux H6 Vacuum Cleaner Akıllı Robot Süpürge

Liectroux H6 Vacuum Cleaner Akıllı Robot Süpürge

2- Anker Eufy RoboVac 11s Akıllı Robot Süpürge

eufy Robot Aspirapolvere RoboVac 11S (Slim)

3-Tefal RG7447 X-Plorer Serie 60 En Ince 4’ü 1 Arada Akıllı Robot Süpürge

Tefal Xplorer Serie 60 RG7447

Bu üç süpürge içinden Tefal’i seçmek zorunda kaldım çünkü inceliği sayesinde koltukların altına girebilmesinin yanısıra herhangi bir teknik aksaklıkta yetkili servisin evden alıyor,sorunu giderdikten sonra da eve bırakıyor oluşu sebebi kararımı etkiledi.Lakin annem çekişinden memnun kalmadı.Ayrıca haritalandırma özlelliği olmadığından aynı yerde dolanabiliyor,süpürgeyi takip edip kaldırıp temizlemesi gereken yere koymanız gerekebiliyor.Yani motor çekim gücünün ve haritalandırma özelliğinin ne kadar önemli olduğunu kullanmadan anlayamıyorsunuz.

  • Yukarıda belirrttiğim tüm maddeler üzerinde iyice düşünmeli ve süpürgeyi öyle almalısınız.
  • Motor çekim gücünü ölçemeyeceğiniz için internet üzerinden satın almanızı tavsiye etmiyorum.
  • Robot Süpürge karşılaştırma imkanının olduğu elektronik mağazalarından alınması gerektiğini düşünüyorum.

Yazımın faydasını görmenizi umar,esenlikler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir