İTALYAYÜZYILLAR ÖNCESİNE GÖTÜREN KÖY: CHIANALE

Yüzyıllar Öncesine Götüren Bir İtalyan Köyü : CHIANALE

İtalya’nın en güzelleri arasında yer alan Chianale köyü

Chianale’yi anlatmadan önce ,oraya giderken içinden geçilen ve takriben 5 km uzaklıkta bulunan,Frazione Castello yerleşkesinden bahsetmek istiyorum .Henüz Chianale’ye varmadan burada büyülenmeye başlıyor,kendinizi ortaçağın içinde bir yolculukta hissediyorsunuz.Orada durup etrafa bakmadan,en azından gölü izlemeden gitmek istemiyorsunuz zaten.Bahsettiğim bu göl elektrik üretimi için kullanılan bir baraj gölü.

Adı şu an Frazione Castello olan yerleşim biriminin eski adı Pontechianale,tarihi bir mezra iken baraj yapılmaya karar verilince göl sularının altında kalıyor.Yani göle dalarsanız altında Chianale gibi bir köyün sokaklarında yüzebilirsiniz ama tabiki izin verilmiyor.Su altından korkan biri olarak bu bana hiç çekici gelmiyor elbette ki.Fikri bile çok ürpertici.Göl sularının biraz çekildiği zamanlarda köyün kilisesinin kulesi görünebiliyormuş.Bu hüzünlü görüntüye denk gelmediğim için üzüldüğümü söyleyemem.

Frazione Castello

İtalya’da mekanlar aynı kalıyor insanlar değişiyor sadece.1000’li yıllardan bu yana, olduğu gibi korunan CHIANALE gibi.Evlerin viraneye dönmemiş,bacaların hala tütüyor ve bizim misafirliğimize sıcak bakıyor olmaları öyle güzel ki.İnsanın kıymet bileni makbul daima,varı yoğu harcayanı değil.

CHIANALE İTALYA’NIN HANGİ BÖLGESİNDE YER ALIR?

İtalya toplamda 20 bölgeye ayrılıyor ve bunların 5 tanesi özerk yönetime sahip. Aosta Vadisi dışında her yer illere ayrılmış. Bölgeler şu şekilde sıralanıyor:

Güzel köyümüz Chianale Piemont (Piemonte olarak okunuyor genelde ve aynı zamanda Piedmont diye yazıldığı da oluyor) Bölgesinde bulunuyor.

İtalya Haritası’nda Piemonte Bölgesi

Piemonte Bölgesi’nde Chianale’nin Bulunduğu yer

Haritada Chianale

İtalya’da yerleşim birimleri genellikle zaten tarihi dokusu bugünlere kadar geldiğinden,eşim beni tarihi bir köye götüreceğini söylediğinde böyle bir yere gideceğimizi düşünmemiştim.Arabadan indiğim anda büyülendim,kaldım.Sanki zamanda yolculuk yapmış gibiydim.Sokaklarında yürümeye de,evlerine bakmaya da doyamadım. Evlerin çatılarının da taştan yapılmış olması bambaşka bir hava katıyor köye. Tabi onlar bu köyü inşaa ederken ayrı bir hava katmayı düşünerek yapmış olmasalar,buna mecbur kalsalar da bize bambaşka bir görsel şölen gibi geliyor. Özellikle evlerin üzerinde ne zaman yapıldığına dair tarihler var. 1100 yılı ve sonrasına ait bu yazıları görünce ( ilk çağlardan beri insanlığa ev sahipliği yapmış bir yerleşim birimi) öyle garip hissediyorsunuz ki. Evlere dokunup geçmişe gidebilmek,yapıldığı o dönemlerdeki hayatı görebilmek isterdim.

ZİYARETÇİLER İÇİN ETKİNLİKLER VAR MI?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki etkinlik sayabileceğimiz hiçbir şey turist çekmek için hazırlanmamış. Köyde eskiye dair yaşamaın nasıl olduğunu anlatan,eski kıyafetlerin de olduğu bir müze var (Ne yazık ki o gün kapalıydı,ziyaret edemedim). Bu müzeyi gelecek nesillere geleneklerini gösterebilmek ,ellerinde bulunan öğeleri değerlendirmek için açmışlar.Alp Dağları köylerinin yaşam ve geleneklerinin sergilendiği bu müze ,yetişkinler için kişi başı 25 Euro,çocuklar için ücretsiz olup,temmuz ve ağustos aylarında öğleden sonra açık. Ama sadece müze yok. Burada insanlar hala yaşıyorlar ve çeşitli festivaller yapıyorlar.Bu festivallerde eskiden giyilen kıyafetleri giyiyor,eskiden yapılan eğlenceleri yaşatıyorlar.Geleneksel kıyafetlerin giyildiği bir festivale katılmak isterseniz 10 Ağustos’ta yapılan San Lorenzo,Chianale bayramını tercih etmelisiniz.

Festa di San Lorenzo – San Lorenzo Bayramı’ndan bir video

Deniz seviyesinden 1800 metre yukarıda,Avrupa’nın en büyük fıstık çamı ormanın ( Bosco dell’Alevé) içinde,Alp dağlarının eteklerinde,Fransa ile sınır olup Oksitanca konuşulan bu köydeki festivallere katılmak isterseniz sırasıyla şu şekilde:

  • 22 luglio: Festa patronale S. M. Maddalena, Maddalena – Maddelena’nın koruyucu bayramı.
  • 5 agosto: Festa di S. Deliberata, Villaretto – S.Deliberata bayramı
  • 10 agosto: Festa di S. Lorenzo, Chianale – San Lorenzo,Chianale bayramı.
  • 15 agosto: Festa dell’Assunta, Castello – Varsayım bayramı
  • 16 agosto: Festa di S. Rocco, Genzana – San Rocco bayramı.
  • 18 agosto: Festa del pozzo, Forest – Kuyu ve orman bayramı

Ayrıca tahmin edersiniz ki böyle bir orman ve dağ kıyısı elbette ki içinde şelaleler,yaylalar,göller,yaban hayvanları barındırıyor ve bunları görebilmeniz için popüler hale gelmiş Val Varaita,Val Po gibi rehberler eşliğinde yapılan yüksek irtifa yürüyüşleriyle Alp dağlarının eteklerine çıkabilmeniz mümkün.

OKSİTANCA NASIL BİR DİL?

Guney Fransa, kuzeybati İtalya ve kuzeydogu İspanya‘da konusulan, yapi olarak Fransizca ve Katalanca‘ya benzeyen bir dil olan Oksitanca
yaklasik 2 milyon kisinin ana dili olup, Katalunya‘nin da uc resmi dilinden biridir. İtalya Piemonte’nin vadi yerleşkelerinin çoğunda denk gelebileceğiniz bu dil Ortaçağ Edebiyatı için oldukça önemli ve kıymetlidir.

CHIANALE’DE KONAKLAMA İMKANI ,RESTORANT VE BAR’LAR VAR MI?

Evet Chianale’de kalabilmek için oteller, evler mevcut. Bir gece konaklama kişi başı en düşük 50 Avro’dan başlıyor. Çoğunlukla kahvaltı dahil ve otellerin çoğunun kendi restorantı da bulunuyor. Booking veya Airbnb’de yer arayacak olursanız Chianale,Piemonte olarak bakmanız gerekiyor çünkü başka bölgelerde benzer isimli yerler olabiliyor,böylece yanılmazsınız.

Restorant ve barlar elbette ki var.Ve öyle güzel dizayn edilmiş ki hepsi mutlaka yemek yemenizi öneririm.O atmosferi yaşamadan dönmemelisiniz. Sizin için bir TripAdvisor linki bırakıyorum.Buradan => Chianale Restorantları ‘na ulaşabilirsiniz. Yalnız restorantlar öğlen 12:30-14:30 arası hizmet verir.Saat 13.15’de mutfak genelde yeni gelen müşterilere kapanır.Akşam 19:30’dan açılır tekrar. Her yerde dönerciler var bu arada. Herhangi bir restorantta yer ayırtamama veya geç kalma ihtimalinize karşın bulunduğunuz lokasyondaki dönercileri öğrenerek gitmenizi tavsiye ederim.Barlar ise daima açıktır lakin şanslıysanız sınırlı çeşitte focaccia (fokaçça) ve şekerli hamur işi bulabilirsiniz.

Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. Umarım bir gün festivallerine katılır,burada bir kaç gün geçirir,yürüyüşler yapar size daha çok bilgi ve görsel aktarabilirim. Sayfa sonundaki fotoğraf galerisine göz atmayı unutmayın der esenlikler dilerim.

KAYNAKLAR:

https://eksisozluk.com/oksitanca–1796639

https://tr.wikipedia.org/wiki/Piyemonte

https://www.e-borghi.com/it/borgo/Cuneo/69/chianale

https://www.google.com/maps/place/12020+Chianale+Cuneo+ili/@44.6516161,7.0333289,12z/data=!4m5!3m4!1s0x12ccd0b0314dc171:0x7bf82c9c8c817c9e!8m2!3d44.6483286!4d6.9963958

https://it.wikipedia.org/wiki/Pontechianale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir